Rodiny vodákov z piatich krajín splavujú rieku Poprad

05.07.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 5. júla (TASR) - Vymeniť svoj pravidelný režim a strechu nad hlavou v meste za niekoľkodňové "kolísanie" na popradských vlnách sa rozhodlo okolo 160 vodákov. Tí sa prihlásili na 23. ročník Medzinárodného rodinného splavu po rieke Poprad na trase partnerských miest Stará Ľubovňa – Nowy Sacz. Vodáci si podujatie vychutnávajú už od utorka (3. júla), pokračovať budú do nedele 8. júla.
"Prekonať 98 km trasu po Popradskom riečisku prišlo zdolať 40 Poliakov, štyria Ukrajinci, 13 Čechov, jeden Dán a 107 Slovákov. Motto medzinárodného splavu Maj úctu k duši svojho dieťaťa, je venované rodinnému porozumeniu," priblížila pre TASR Marta Hanečáková, riaditeľka Centra voľného času v Starej Ľubovni. Najmladšia vodáčka Sofia Anna z Hniezdneho má iba štyri roky, najstarší je Poliak Antoni (68).
Splav má tri etapy. Dnes večer privíta účastníkov obec Čirč na slovenskom území, o deň neskôr vodáci prekročia slovensko - poľské hranice a zakotvia v Zegiestowe Lopata Poľska. V sobotu sa skončí posledná etapa Zegiestow – Stary Sacz – Przystań.
Podľa Hanečákovej je zaujímavý nielen splav, ale aj sprievodné podujatia. V prvej etape si naplánovali rýchlostný vodácky pretek z Plavča do Čirča - Memoriál Ing. Eduarda Kasperkeviča. "V Čirči sa odohrá tradičný priateľský futbalový zápas medzi účastníkmi splavu, kým deti so svojimi rodičmi budú mať na programe obľúbené súťažno – zábavné hry. V Karaoke šou si prídu na svoje milovníci dobrej hudby," priblížila Hanečáková.
V Zegiestowe oslávia vodáci sviatok Neptúna na čo sa môžu tešiť hlavne nováčikovia. "Tých máme tohto roku neúrekom. Je ich 59, z toho 36 Slovákov, osem Čechov, nováčik z Dánska, dvaja z Ukrajiny a 12 Poliakov," uviedla Hanečáková. Ostrieľaní vodáci podľa nej určite pripravia nejaký "chyták" a o zábavu bude postarané. "Pri krste sa nešetrí ani vodou, ani bahnom a nezabudne sa namiešať špeciálny nápoj a vyšibať žihľavou."
Hlavní organizátori podujatia sú Centrum voľného času, Mesto Stará Ľubovňa a Zrzeszenie sportu osób Niepelnosprawnych START v Nowom Saczi.
 

Vyberte región